De Kapitein Rooibos-route

Ontdek het geheim cultureel erfgoed van Terneuzen

Iedere zichzelf respecterende stad heeft tegenwoordig wel een stadswandeling. U kent ze wel: ze brengen u langs die unieke oude kerk, dat bijzondere neogotische stadhuis en dat net gerestaureerde 16e eeuwse straatje. Uw fotoalbum staat er vast vol mee. En dat laten we zo.

Geschiedenis wordt niet verteld door oude stenen, maar door verhalen. Zeeuws-Vlaanderen staat bol van die verhalen, die echter voor de rest van Nederland en België jammerlijk onbekend zijn gebleven. Neem bijvoorbeeld het verhaal van Kapitein Rooibos: de kapitein die in 1634 op Zaamslagveer werd geboren, bij leven legendarisch was, maar in geschiedenisboeken niet voorkomt. Waarschijnlijk omdat men in Holland dacht dat het een Belg was en men in België dacht dat het een Hollander was. Het is het lot van de Zeeuws-Vlaming. Daardoor heeft de Zeeuws-Vlaming wel geleerd zijn eigen geschiedenis te blijven vertellen. Van vader op zoon, van moeder op dochter, van oom op neef en van oma op kleindochter. En nu misschien van ons op u.

 

Kapitein Rooibos

 

Kapitiein Rooibos, voor wie Terneuzen gedurende een deel van zijn leven zijn thuishaven was, vormt de inspiratie voor deze wandeling. Laat uw fotocamera thuis, geef uw oren de kost en neem het zout van de Schelde mee in uw gedachten, terwijl u luistert naar de verhalen die door de eeuwen heen in deze havenstad geboren zijn. Ontdek het geheime cultureel erfgoed van Terneuzen.

De wandeling vindt plaats onder deskundige begeleiding van een gids en begint en eindigt in vestzaktheater “De Paerdestal”, gevestigd in het oude Terneuzen aan het Tuinpad 16. Kosten: € 21,50- per persoon (inclusief drie natjes). Wilt u de route lopen en meteen blijven plakken voor een buffetje, dineetje of een feestje dan gelden er prijzen in overleg. De route wordt echter alleen met minimaal 12 personen gelopen.  Meer Info?

 

test